Helen Yaffe: Doctora de la Universitat de Glasgow especialitzada en la història del desenvolupament de Cuba i Amèrica Llatina. Autora del documental «Tarea Vida de Cuba: combatiendo el cambio climático».


Joan Canela

Diari La Veu - País Valencià

Enmig d'una onada de calor que està enfilant les temperatures a registres mai vistos en els darrers 12.000 anys, la Generalitat posa en stand by l'estratègia valenciana del canvi climàtic, la màxima prioritat política és l'ampliació del port de València i l'ajuntament del Cap i casal decideix posar fre a la política de mobilitat sostenible. Algú s'està prenent seriosament el que s'ha descrit com «l'amenaça més gran que ha afrontat mai la humanitat»?

La investigadora escocesa Helen Yaffe precisament visita València per presentar el seu documental «Tarea Vida de Cuba: combatiendo el cambio climático», on es descriu el pla de les autoritats cubanes per adaptar-se al que ja preveuen que pot posar en risc la supervivència del seu país.

«L'amenaça que representa per a Cuba, com a xicoteta illa en desenvolupament i com a illa del Carib, que no han tingut cap més remei que prendre-s'ho seriosament», explica Yaffe. Aquest és un pla dirigit per la ciència i buscant solucions «naturals i nacionals», en bona part obligada per la situació de bloqueig, que impedeix buscar ajuda als fons internacionals o en tecnologies d'altres països. «Aquesta dificultat la poden afrontar gràcies a un gran desenvolupament educatiu i científic, però també, les seues solucions a baix cost poden ser un exemple per a molts altres països del món, sobretot aquells més empobrits». Assegura aquesta investigadora.

El pla cubà contra l'escalfament global inclou la participació de totes les institucions del país, des dels ministeris fins als comités de barri, un model que Yaffe descriu com «altament participatiu» i que té el seu precedent en els plans per evitar danys i pèrdues de vides humanes quan els cada volta més violents huracans –una altra conseqüència del caos climàtic- colpegen l'illa. Segons explica aquesta acadèmica, Tarea Vida inclou tota una sèrie de tasques a realitzar des d'ara fins a finals de segle, ordenades per urgència i també per importància, incloent-hi des de la garantia de la producció d'aliments fins a la protecció de les platges. I Yaffe destaca que el seu principal i únic objectiu és «la protecció de la vida i la integritat del poble cubà».

Cuba
Prensa Latina.- Continuar avanzando en la transformación digital en todos los ámbitos de la sociedad, de acuerdo con Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social hasta 2030, es una prioridad para Cuba, aseveró ...
Sancti Spíritus, Cuba, 14 may (Prensa Latina) La carretera que une a Trinidad, en esta provincia central de Cuba, con la ciudad de Cienfuegos, muestra hoy un hermoso paisaje rojizo por los miles de cangrejos que la invaden con la llegada de la...
Lo último
La discreta garra
Alma Mater - Reinaldo Cedeño Pineda / Ilustración: Dayron Giro.- Lo encontré en una guagua, lo rocé sin querer, y quedé flechado. Tal vez se escuche tonto, ridículo… pero así fue. Nunca tuv...
Ver / Leer más
La Columna
La Revista